Kárbejelentés

A kárbejelentés az egyik leginkább sarkalatos pontja a lakásbiztosításnak.

Baj esetén derül ki igazán, hogy jó döntést hoztunk-e, amikor megkötöttük a szerződést.

Egy dolgot azonban nem szabad elfelejteni: a biztosítók is azon dolgoznak, hogy tudjanak segíteni az embereknek, akikkel szerződésben állnak.

Sok lakásbiztosítással kapcsolatos negatív élményt nem azért kényszerültek megtapasztalni az emberek, mert a biztosító nem megfelelően járt el, hanem sokszor az ügyfél mulasztása áll a háttérben, gyakran kárbejelentés terén.

Ahhoz, hogy ezeket a hibákat elkerüld, figyelmesen kell eljárnod, ha valami baj történik!  

Teendők kár esetén

KÁRBEJELENTÉS

Az első és legfontosabb, hogy először is meg kell győződnöd róla, hogy valóban tartalmaz-e az adott káreseményre vonatkozó fedezetet a szerződésed.
Ha ezt kipipálhatod, akkor a káresemény figyelmes dokumentálása a következő feladatod.
Érdemes képeket készíteni róla, hiszen a kárfelmérésnél sokszor szükség van rá.  

Emellett az események részletes leírása is fontos: ezekből könnyebben meg tudják állapítani, hogy valóban jogosult vagy-e a kártérítésre, és arra is, hogy mekkora összeg jár Neked.
Ha ezek megvannak, akkor az idő lesz a következő fontos tényező.
Nem szabad sokáig halogatni a bejelentést, ugyanis minden biztosítónak van egy bizonyos intervallum, melyen belül el tudják fogadni a bejelentést.
Ez általában 48 óra, de egyes társaságok eltérő időtartamot is szabhatnak, melyről a szerződéskötéskor pontos tájékoztatást fogsz kapni. 

Kárbejelentés menete

Kárbejelentés menete

A kárbejelentésnél, ha rendelkezésedre állnak a fentebb említett információk, akkor telefonon, személyesen, és manapság már interneten keresztül is megteheted a szükséges lépéseket.

A bejelentésre az internetes forma a legkényelmesebb, és a szükséges intervallumot is így a legkönnyebb tartani.

A kár milyensége határozza meg, hogy szükséges-e kárszakértőnek kijönnie az ingatlanhoz, vagy sem.

Mivel a biztosító társaságok is az egyszerűségre törekednek, így, amennyiben a bejelentés során mellékelt képekből megállapítható a kártérítésre való jogosultság és annak mértéke, akkor akár néhány nap alatt megkaphatjuk a nekünk ítélt összeget.  

Fontos tudnivaló!

Legyen szó bármilyen kárról, hihetetlenül fontos, hogy ne nyúlj hozzá, amíg nem látta a kárszakértő.

A szakembernek látnia kell a problémát, így, ha hamarabb belefogsz a javításba, minthogy ő megvizsgálná, nem fogja tudni megállapítani a kárjogosultságot!

Ez alól egyetlen kivétel van: ha olyan károd keletkezik, mely beavatkozás nélkül folyamatosan rontana a ház állapotán, akkor olyan mértékben enyhítheted, hogy ne váljon rosszabbá a helyzet.

Erre nagyon jó példa a csőtörés: ott természetesen megteheted a szükséges lépéseket, hogy ne folyjon tovább a víz, hiszen az néhány óra alatt is borzasztó mértékben képes lenne fokozni a kár mértékét.  

Lakásbiztosítás Neked